09 juli 2007

Spontan sommartävling för interpunktionsfantaster

Nu ska här tävlas! En språkpoliströja ligger i potten.

Tävlingsuppgift
Lotten skriver om en besynnerlig text från Mat & Dryck-sidan i DN. Din uppgift är att interpunktera texten så att den blir läslig!

Svara i kommentarerna. Vi kommer att lotta ut tröjan bland alla dem som gör ett hedervärt försök.

(Tävlingen pågår t.o.m. kl. 12 den 11 juli 2007.)

Uppdatering den 5 augusti: Ett solblekt förslag till lösning från språkkommissarie Per Stenson.

Här är mitt förslag, i all blygsamhet.

Sallad på middagsbordet. Kaninmat!, suckar den hungrige köttälskaren. Men denna sallad på franska puylinser är god och dessutom mättande. Vill du ha mer? Ladda med akutkaka!

21 Comments:

Anonymous Haydee said...

"Kaninmat", suckar den hungrige köttälskaren när salladen sätts på middagsbordet. Lugn! Denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert. Dessutom mättar den länge. Räcker inte detta? Ladda med en akutkaka.

Någon i den stilen kanske? :)

2007-07-09 10:31  
Blogger Ingela said...

"Kaninmat", suckar den hungrige köttälskaren, när salladen sätts på middagsbordet. Lugn, denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert. Dessutom mättar den länge. Räcker inte detta? Ladda med en akutkaka!

Tyvärr hittade jag ingen naturlig plats för mitt älsklings-skiljetecken; semikolon. Det hade kanske gått mellan "detta" och "ladda" men det var ju faktiskt en fråga där.

2007-07-09 11:12  
Blogger Cecilia N said...

"Kaninmat", suckar den hungrige köttälskaren när salladen sätts på middagsbordet. Lugn! Denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert! Dessutom mättar den länge. Räcker inte detta? Ladda med en akutkaka!

Skulle vilja ta bort och mellan mycket och läckert. Alternativt skriva "smakar mycket och är läcker."
Utropstecknet efter läckert kommer sig inte av någon imperativform utan av att något som är läckert kommenteras med utrop.

"Läckert." ger en känsla av ett visst avståndstagande från påståendet.
För att inte tala om ifall "läckert" följs av mellanslag och tre punkter ...

"Räcker inte detta - ladda med en akutkaka!"
skulle jag nästan också vilja föreslå, men då det ena är en fråga och det andra ett utrop vet jag inte om man får göra så för språkpolisen.

2007-07-09 12:51  
Blogger Johnny said...

"Kaninmat", suckar den hungrige köttälskaren, när salladen sätts på middagsbordet. Lugn, denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert. Dessutom mättar den länge. Räcker inte detta - ladda med en akutkaka.

2007-07-09 13:04  
Blogger Lotten said...

Snyggt, alla! Heja heja!

(Jag hade också velat stoppa in ett semikolon någonstans. Men det gick junte. Semikolonskrystning, kan det vara ett ord?)

2007-07-09 13:17  
Blogger ÅttiseX said...

- Kaninmat, suckar den hungrige köttälskaren när salladen sätts på middagsbordet.
Lugn, denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert. Dessutom mättar den
länge. Räcker inte detta? Ladda med en akutkaka!

Öh, ja, det var ju värt ett försök =)

2007-07-09 13:48  
Blogger Heléne said...

"Kaninmat", suckar den hungrige köttälskaren när salladen sätts på middagsbordet. Lugn, denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert. Dessutom mättar den
länge! Räcker inte detta? Ladda med en akutkaka!

Hmpfft, men nog var det ett hedervärt försök ändå.

2007-07-09 15:23  
Anonymous Agneta said...

»Kaninmat«, suckar den hungrige köttälskaren, när salladen sätts på middagsbordet. Lugn! Denna sallad – på franska linser* – smakar mycket och läckert. Dessutom mättar den länge. Räcker inte detta? Komplettera då med en akutkaka!

*De kallas också puylinser eller svarta linser

2007-07-09 17:00  
Blogger Ica said...

"Kaninmat", suckar den hungrige köttälskaren, när salladen sätts på middagsbordet. Lugn, denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert. Dessutom mättar den länge. Räcker inte detta - ladda med en akutkaka.

Jag är inte riktigt bestämd över sista meningen. Det beror helt på hur man vill betona detta och hur man vill lägga fram denna kaka. Mitt andra förslag är:
Räcker inte detta? Ladda med en akutkaka.

2007-07-09 18:14  
Blogger moster mjölgumpa said...

"Kaninmat", suckar den hungrige köttälskaren, när salladen sätts på middagsbordet. Lugn, denna sallad på franska puylinser smakar mycket och gott, dessutom mättar den länge. Räcker inte detta? Ladda med en "akutkaka".

Jag har många gånger problem med interpunktion. Brukar avhjälpas med att ändra lite på meningen.

2007-07-09 18:16  
Anonymous Kristina af Knusselbo said...

"Kaninmat", suckar den hungrige köttälskaren när salladen sätts på middagsbordet. Lugn! Denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert. Dessutom mättar den länge. Räcker inte detta? Ladda med en akutkaka!

Håller med några andra om att det även skulle kännas bra med
Räcker inte detta - ladda med en akutkaka! Ungefär som att man lika gärna kunde byta ut strecket mot ett "så". Men det beror lite på vilken känsla man är ute efter. Ser när jag läser de andra förslagen att man får en helt annan känsla när man använder en massa fråge- och utropstecken än när man använder komman och punkter. Det gör ett lugnare intryck och det första ett mer "klatschigt" intryck. Så i viss mån kan det vara en smaksak kanske. Som akutkakan.

2007-07-09 18:43  
Blogger crrly said...

Kaninmat, suckar den hungriga (Obs! Vem har sagt att köttälskaren är manlig? Ett slut-a är bättre, mer neutralt!) köttälskaren när salladen sätts på middagsbordet. Lugn, denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert. Dessutom mättar den länge. Räcker inte detta? Ladda med en akutkaka!

Jag vill inte inleda texten med vare sig pratminus eller citattecken. Och det där "Räcker inte detta" känns lite underligt. "Skulle det inte räcka med salladen" är bättre. Eventuellt med ett "ändå" inskjutet: "Skulle det ändå inte räcka med salladen" eller "Skulle det ändå inte räcka med denna sallad"... Men medge att det är en brasklapp som tar udden av det man just har skrivit, att linserna är mättande nog att tysta även köttätare. Ja, men då så?

2007-07-09 23:48  
Anonymous en djefla man said...

Haha, hoho! Det är underbart att skåda hur ni bultar texten med köttklubba; inte undra på att den blir mör och lättuggad.

2007-07-10 00:06  
Blogger rigg said...

"Kaninmat!" suckar den hungrige köttälskaren när salladen sätts på middagsbordet. Lugn, denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert! Dessutom mättar den länge. Räcker inte detta? Ladda med en "akutkaka".

Jag är också lite tveksam till utropstecknet efter läckert, så varför inte:

...denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert, den mättar dessutom länge.


Håller inte med Ingela om att ta bort och mellan mycket och läckert. Ocket (oj hur stavas det?) visar att den har både mycket smak och läcker smak.

2007-07-10 02:10  
Anonymous Lotta said...

"Kaninmat", suckar den hungrige köttälskaren när salladen sätts fram på middagsbordet. Lugn! Denna sallad på franska puylinser smakar mycket och läckert. Dessutom mättar den länge. Räcker inte detta? Ladda med en akutkaka!

Inget originellt förslag, precis. Funderade på ett utropstecken efter "Kaninmat", men en suck är knappast ett utrop.

2007-07-10 10:55  
Blogger den blyga said...

Man blir liksom lite "fed up" med både kaninmat och puylinser för att själv försöka. Enough is enough!
Nu skall jag i stället gå ned i köket och förbereda middagen: Stekt spätta.

2007-07-11 16:05  
Anonymous en djefla man said...

Snart blir det lottdragning! Sju timmar återstår för dem som vill lämna in ett tävlingsbidrag.

2007-07-11 17:03  
Blogger rigg said...

Hrmmm *harklar mig*... för att citera ur tävlingsreglerna: "Tävlingen pågår t.o.m. kl. 12 den 11 juli 2007". Det var väl vid lunchtid idag? (sorry - kunde inte låta bli att anmärka!)

2007-07-11 23:41  
Blogger Ica said...

Jag håller nog nästan med Rigg. Och var är dragningen? :)

2007-07-12 06:26  
Blogger Olle said...

Tiden? Tiden är förvriden!

Äh, det växer lite mögel i hörnorna på hjärnkontoret; inte undra på denna regniga sommar.

Men glad jag är ändå. Nu ska här bli dragning. Min assistent Lotten tar på sig CSI-handskarna, Stomatolleendet och plommonstope… … va, var är plommonstopet?!

Återkommer!

2007-07-12 09:52  
Blogger Göran G. Johansson said...

Varför använder nästan alla "tumtecken" i stället för ”citattecken”? Den andra typen av citattecken, »de här«. är ju allra snyggast förstås.

2011-04-18 19:53  

Skicka en kommentar

<< Home