03 januari 2007

Facit, lucka 20–23

Julkollapsen har bedarrat, och nyårsupplösningen är i hamn! Dags att summera säcken och knyta ihop de röda trådarna.

Först måste jag säga att översättarhelenas glada exklamation
Oj, vilka svåra frågor! Vilket trevligt juldagspyssel!
höjde mitt humör. Det var nämligen ganska knepigt att hitta på frågor, eftersom ni som svarade var så förfärligt duktiga (och väl förtrogna med referensverken SAOL, SSR, NEOB etc.).

• Deleatur-krumeluren kommer mycket riktigt från den tyska Sütterlin-skriften -- en skrivstil som har en minst sagt intressant historia. Bland svenska redaktörer ser man många underliga varianter av tecknet. Själv lärde jag mig deleaturtecknet av en person som stolt kunde säga att han visste exakt hur det skulle skrivas. Han hade nämligen själv suttit och stånkat över denna svårlästa – och av nazistregimen favoriserade – skrivstil i ett klassrum i Sachsen på 1930-talet.

• Fyra skiljetecken var lätt som en plätt för deltagarna. Det skulle vara kul om någon försökte sätta rekord. Härmed utlovas en Språkpolis-tröja till den som satt alla andra på plats före denna månads utgång!

• I SAOL 12 hade policy – idiotiskt nog – ingen plural. Förbryllande t.ex. för den informatör på vars skrivbord policyerna låg i en hög – kvalitetsp., miljöp., personalp. etc.

• I modern brev- och mejlkommunikation får bruket av ”Du” med stor bokstav anses som en smula ålderdomligt. Risken är att det uppfattas som pretto av yngre människor. Dessutom gör det texten svårläst.
Men visst finns det tillfällen då det kan uppskattas av mottagaren – särskilt bland dem som är lite äldre. Eller är det bara en sextiotalists förutfattade mening?

Nu är det Den blygas tur att vinna. Priset är två dagars röjningsarbete i Skogslund!

3 Comments:

Anonymous Magnus said...

Jamen!

Jag har faktiskt bett om en webbskrivarbok. Fast jag var ganska sen med att tala om det (= 'commentera').

2007-01-03 20:00  
Anonymous Cecilia N said...

"Deleatur-krumeluren". Ursäkta en okunnig som vill veta mer: vilken av bokstäverna i Sütterlinskriften är det?

(Blogger fattar inte att jag har samma inloggning på blogger som på google, därav "other"inloggningen.)

2007-01-04 20:26  
Anonymous en djefla man said...

Lilla "d" är det.

2007-01-13 12:15  

Skicka en kommentar

<< Home